Theo Beerendonk: Klik hier voor de gehele Klassiek collectie. In hoog tempo bouwde Beerendonk een imposant oeuvre op met portretten, stillevens en naakten die op viel en door eigenzinnig kleurgebruik.  Theodorus Hendricus Johannes (Theo) Beerendonk geboren: Amsterdam 25-12-1905 en overleden in1979. Hij studeerde van 1925 tot 1931 aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in

Amsterdam, waar hij onder leiding van de professoren J.H. Jurres en Hendrik Jan Wolter een gedegen klassieke schilders opleiding kreeg. In de jaren dertig maakte Beerendonk furore met gedurfde naakten.

 

Theo Beerendonk: Klik hier voor de gehele Abstract collectie. In de traditie van zijn grote voorgangers George Hendrik Breitner, Isaac Israëls en Jan Sluijters. Daarnaast schilderde hij portretten, stillevens, bloemen, figuren en landschappen, ook legde hij zich toe op de etskunst, waarin hij een waar meesterschap bereikte. Hij was lid van verschillende organisaties: Maatschappij Rembrandt 1944, St.-Lucas Amsterdam 1944, Arti et Amicitiae Amsterdam als lid t/m 1956 en als 2e voorzitter vanaf 1957. Na de Tweede Wereldoorlog begon hij zijn onderwerpen te stileren en abstraheren en werd zijn werk abstracter.

 

 

Corneille (1922-2010) Klik hier voor de gehele collectie.

Schilder - Beeldhouwer - Graficus

 

Guillaume Cornelis Beverloo, bekend als Corneille is geboren als kind van Nederlandse ouders in Luik. Hij was een van de oprichters en tevens een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Cobra beweging. Corneille was enorm productief tijdens zijn carriere, met als gevolg een enorme hoeveelheid schilderijen, beelden en grafiek. Corneille heeft abstract gewerkt, maar vanaf omstreeks 1960 werkt hij figuratief. Bekende motieven zijn vogels, vrouwen, en bloemen.

Corneille was een belangrijk en toonaangevend kunstenaar waarvan werk in meer dan 1000 exposities en tentoonstellingen in binnen en buitenland hing, en waarvan tientallen persoonlijke exposities waren.

 

 

Anton HEYBOER (Sabang 1924 - Den Ilp 2005 Klik hier voor de gehele Abstracte collectie.

Anton Heyboer werd geboren in 1924 in Sabang (voormalig Nederlands-Indië) en groeide daarna op in Haarlem, Delft, Curaçao en New York en volgde een technische opleiding tot werktuigbouwkunde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij te werk gesteld in Berlijn, waar hij ternauwernood aan een bombardement wist te ontsnappen. De ervaringen die Anton Heyboer opdeed in het werkkamp zijn van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van zijn kunstenaarschap. Na de oorlog vertrekt hij naar Drenthe en woont een paar maanden in Zuid-Frankrijk.Ondertussen raakt hij ook internationaal bekend als kunstenaar en wordt zijn werk aangekocht door internationale musea en verzamelaars. 

 

Ton Pret: Klik hier voor de gehele Abstract collectie. Ton pret is een kunstenaar met een zeer persoonlijke stijl, gekenmerkt door een kleurgebruik, ongelooflijk fantasierijke figuren en een explosie van spontaniteit, passie en positiviteit. Invloedrijke mensen in de kunstwereld omschrijven de stijl van Ton Pret als 'exponent van Cobra, editie van de 21e eeuw'. Hoe je het ook noemt, het is duidelijk zijn eigen “Ton Pret Style”. De stijl van Ton Pret laat zich het best omschrijven als "kleurrijk realisme van een andere realiteit"

 

 

Jan Roëde: Klik hier voor de gehele Abstract collectie. Jan Roëde werd in 1914 in Groningen geboren. Hij groeide vanaf zijn vierde jaar op in Den Haag, waar hij afgezien van enkele periodes in het buitenland tot aan het einde van zijn leven bleef wonen en werken. In de beginjaren van zijn kunstenaarschap verdiepte hij zich in schilderkunst en literatuur en maakte hij kennis met het Zenboeddhisme, een levensvisie waar hij zich de rest van zijn leven door zou laten inspireren. . In 1946-1948 verbleef hij afwisselend in Zweden en Frankrijk, waar hij groot succes had met enkele solotentoonstellingen. 

 

 

Hendrik (Henk) Willemse: Klik hier voor de gehele Abstracte collectie.1915-1980 Geboren te Amsterdam / Nederland Henk Willemse schilderde krachtige expressieve schilderijen van Amsterdam, havens, stillevens, landschappen en portretten. Wat opvalt in zijn werk is het kleurgebruik. Henk Willemse was succesvol als kunstenaar. Hij exposeerde regelmatig. Won in 1950 de Willink van Collenprijs. Vanaf 1880 wordt deze prijs elk jaar door Arti et Amicitiae gegeven. De gemeente Amsterdam, het Stedelijk museum en vele particulieren kochten zijn werk. Een Amerikaanse kunstverzamelaar, Benjamin D. Bernstein, heeft jaren achtereen ongeveer 20 werken per jaar gekocht en naar Amerika gebracht